Main content

Vraag

Ik heb een moeilijke jeugd gehad. Mijn ouders vonden mij nooit goed genoeg. Op mijn zeventiende zijn mijn ouders gescheiden. Mijn moeder was heel verdrietig en ik moest voor haar zorgen. Ik vereenzaamde hierdoor, en soms ging ik ook niet naar school.

Een aantal jaren later kreeg ik een postpartum psychose, na de geboorte van mijn eerste kindje.

Kan deze psychose met mijn verleden te maken hebben, of staat de postpartum psychose daar los van?

Antwoord

Beste J.,

Dank voor je bericht.

Een psychose staat nooit los van het verleden - en in jouw geval al helemaal niet, zo te lezen.

Het is belangrijk dat je de link tussen het verleden en je psychose gaat begrijpen, en gaat leren vertellen in een nieuw levensverhaal.

Dit heet 'herstel': het proces van jezelf opnieuw uitvinden in relatie tot je verleden, je gevoeligheid en nieuw gevonden weerbaarheid.

Zelfvertrouwen en van jezelf leren houden zijn daar belangrijke onderdelen van....

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 7 april 2021
  • Deel deze pagina: