Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik heb in mijn leven zes depressies gehad waarvan drie met psychotische kenmerken. De eerste en tweede depressie was met 75 mg Efexor binnen drie maanden verholpen. De derde en vierde waren psychotische depressies en werden met 300 en 375 mg Efexor behandeld.

Bij de psychotische depressie met dwanggedachten waarin ik sinds 2017 zit, hielp de Efexor niet meer.

Betekent dit dat ik resistent geworden ben voor dit middel? Hoe kunt u het verklaren dat een middel ineens uitgewerkt is? En voor de toekomst: gaat dit middel mij nooit meer helpen? Ik slik op dit moment nortriptyline 125 mg, maar ben nog steeds niet van mijn dwanggedachten af.

Graag uw reactie en een vriendelijke groet.

Antwoord

Beste E.,

Het komt helaas voor dat mensen eerst op de medicatie reageren, maar gaandeweg niet meer. Hoe dat komt weten we niet.

Het is niet gezegd dat je NOOIT meer een goede reactie op Efexor zult hebben - soms komt de goede respons ook weer terug na een periode van niet meer gebruiken. Dus bijvoorbeeld iemand stopt voor een jaar met Efexor omdat het niet werkt, en probeert het dan weer.

In ieder geval heeft het weinig zin om door te gaan met Efexor als het niets doet - althans dit lijkt het geval te zijn, maar het kan zijn dat je er toch nog iets aan hebt. Probleem is wel dat het soms moeilijk is om met Efexor te stoppen vanwege onttrekkingsverschijnselen. Je moet dus geleidelijk afbouwen en bijsturen gaandeweg. Dus dit zijn dingen om goed te overleggen met je psychiater.

Dwanggedachten zijn soms een bijwerking van medicijnen, met name antipsychotische medicijnen en dan met name clozapine. Heb je dit ooit gehad?

Verder is de medicatie voor dwang effectiever als het wordt gecombineerd met psychotherapie, maar dat laatste vergt veel werk en motivatie.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 15 februari 2022
  • Deel deze pagina: