Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe ga ik om met dwanggedachten als gevolg van clozapinegebruik?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een bovengemiddelde gevoeligheid voor ontregelingen op het gebied van stemming en psychose.
Dat heeft zich geuit in ontregelingen waarbij er sprake was van een extreem sombere stemming, tot floride psychose waarbij ik last had van waanideeën, en zo’n beetje alles daartussenin, al dan niet gecombineerd.

Ik heb mijn verhaal kunnen reconstrueren. Verder onderhoud ik actief contacten met ervaringsgenoten, bezoek een herstelgericht initiatief, en verdiep mij op allerlei manieren in herstel.

Desondanks is de verwachting, van zowel mij als de behandelaar, dat er nog vragen te beantwoorden zijn op het gebied van zingeving, verwerking en betekenisverlening.

Het idee is om nu met medicatie eerst meer stabiliteit te creëren, zodat ik samen met bijvoorbeeld een psycholoog, bovenstaande kan aanpakken.

Ik gebruik nu 1000 mg Priadel en 12.5 mg clozapine. De vele en snelle gedachten zijn minder geworden, maar ik heb nu wel last van dwanggedachten.

Kan dit overgaan door gewenning?

Mocht het nodig zijn om op te hogen naar 25 mg, is het dan waarschijnlijk dat de dwanggedachten toenemen?

Hoe kan ik het beste omgaan met de sufheid? Het combineert lastig met mijn gezinsleven en de noodzaak om vaker, intensiever en langer te bewegen.

En wat is wijsheid met betrekking tot de dwanggedachten?

Met vriendelijke groet,

E.

Antwoord

Beste E.,

Mooie samenvatting en goed bezig! Je bent zeer gevoelig voor clozapine….

  1. Ik kan niet zeggen of het overgaat met gewenning, er zijn weinig goede data over, maar de ervaring leert dat de dwang persisterend kan zijn. Ook is de dwang dose-related dus er is een kans dat het erger wordt als je naar 25 gaat.
  2. Het hangt ervan af hoe lastig de dwang voor je is. Als het teveel interfereert met je dagelijkse leven kun je iets anders proberen.
  3. De sufheid is natuurlijk berucht bij clozapine. Je kunt wachten of het minder wordt en anders dezelfde afweging als bij dwang: wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 20 september 2021

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Clozapine
dwanggedachten
Medicatie

Lees ook