Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

In hoeverre beschermt Ritalin voor het krijgen van een stoornis naast ADHD?

Vraag

Als je als persoon met ADHD Ritalin gebruikt, in hoeverre beschermt het medicament jou voor het krijgen van een comorbide stoornis?

Antwoord

Beste M.,

ADHD is een controversieel concept waarvan we niet weten of het echt bestaat als een objectieve ‘ziekte’. Het is een ingewikkeld samenspel tussen de persoon, de context van die persoon en de samenleving – dat maakt of iemand het label ‘ADHD’ krijgt.

Ja, sommige mensen zijn druk en impulsief, en hebben geen grote concentratie. Het is een spectrum waar alle mensen wel ergens op zitten.

Ritalin kan zeker maken dat mensen ‘anders’ worden, en soms kan dit een voordeel zijn in bepaalde omstandigheden.

Soms kan een dergelijk voordeel zijn dat mensen niet zo snel depressief worden of geen verslaving ontwikkelen, ook al zijn ze druk en impulsief. Maar of Ritalin in het algemeen echt ‘beschermt’ is maar zeer de vraag. Het heeft ook bijwerkingen en, zoals ik al zei, het hele gebeuren van medicatie nemen omdat je druk en impulsief bent is controversieel.

Hope this helps,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 5 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Medicatie
Ritalin

Lees ook