Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waar kan ik een second opinion krijgen betreffende ADHD en/of bipolariteit?

Vraag

Beste mijnheer Kupka,

Rond mijn twintigste ben ik, na een depressieve episode gevolgd door een fase die toen geduid is als hypomanie, gediagnostiseerd met bipolaire stoornis type 2 en daarnaast cluster C persoonlijkheidsstoornis. De decennia erna maakte ik, ondanks lithium en antidepressiva, nog vier keer een depressie door, en nog twee keer een weer iets actievere episode, die weer als hypomanie gelabeld werd maar niet echt aan alle voorwaarden hiervan voldeed.

In 2018 kwam ik bij een nieuwe behandelaar die na enige tijd aangaf sterk te twijfelen aan de diagnose. Hij zag duidelijke kenmerken van ADHD, en werd gesterkt in dat idee omdat ik na een zware depressie pas echt wat opknapte na behandeling met bupropion. Ik bouwde de lithium af, en dit ging enkele jaren goed tot ik toch weer in een depressie belandde.

Inmiddels is het voor mij lastig te zien of ik nu beide stoornissen heb, of één van beide, en zo ja welke.

Is het raadzaam om hierover nog eens een second opinion te vragen, en weet u waar ik zoiets zou kunnen doen? Ik ben ooit bij Altrecht in behandeling geweest, maar daar gestopt toen de diagnose achterhaald leek.

Dank u wel alvast.

Antwoord

Beste M.,

Wat naar dat je zoveel last hebt van terugkerende, en blijkbaar ook ernstige depressies. Ik kan natuurlijk niet via PsychoseNet diagnosticeren, maar het is wel duidelijk dat hypomanie bij jou niet echt het probleem is.

Als iemand ondanks bepaalde medicatie (in jouw geval dus lithium en allerlei antidepressiva) toch weer klachten krijgt, is het duidelijk dat die medicijnen niet voldoende werken en dus niet meer gebruikt moeten worden. Er is dan altijd nog een ruime keuze over.

Bupropion werkt zowel tegen depressie als tegen ADHD-verschijnselen. Of dat betekent dat jij ‘dus’ ADHD hebt, weet ik niet, maar dat zou een keer goed onderzocht moeten worden. Bij Parnassia in Den Haag zit een gespecialiseerde afdeling voor ADHD die veel second opinions doet. Als het vooral gaat om een second opinion over de (al dan niet ‘bipolaire’) stemmingsstoornis of de behandeling van je depressies, zou je ook een keer bij mij terecht kunnen, in dit geval bij Altrecht omdat je daar nog een dossier hebt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 november 2023

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Bipolariteit, manie, hypomanie
Diagnostiek

Lees ook