Main content

Vraag

Beste Jim,

Is het schadelijk om je leven lang Trevicta één keer in de drie maanden te injecteren?

Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

F.

Antwoord

Beste F.,

Dank voor je vraag!

Schadelijk is een groot woord.

Het gaat om het volgende:

  1. Wat zijn de voordelen? Als het heel goed werkt om iemand uit de psychose te houden, dan biedt dat belangrijke voordelen.
  2. Wat zijn de bijwerkingen bij deze persoon? Als de persoon het heel goed vedraagt, zonder bijwerkingen, zonder gewichtstoename, zonder suikerziekte, zonder metabool syndroom, zonder aanwijzingen dopamine sensitisatie, dan kun je medicatie ook op lange termijn gebruiken, en is het gevaar voor de gezondheid gering. Echter als er sprake is van bewegingsstoornissen, seksuele bijwerkingen, metabole bijwerkingen, gewichtstoename, suikerziekte, uitblijven van de menstruatie, ernstige gevoelsdemping, ernstige sedatie en aanwijzingen voor dopamine sensitisatie, dan is het geen goed idee om chronisch te gebruiken, want deze bijwerkingen duiden op onderliggende biologische veranderingen die ongunstig zijn.

Kortom: wat je ook gebruikt, je moet het kritisch blijven monitoren op wat het doet met de persoon en zijn lichaam.

Hope this helps!!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 4 augustus 2021
  • Deel deze pagina: