Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ben ik gevoeliger voor schizofrenie vanwege mijn vader?

Vraag

Beste meneer Van Os,

Ik ben dochter van een vader met schizofrenie. Ik heb gelezen dat ik een verhoogde kans heb op schizofrenie, en nu maak ik mij zorgen omdat ik de afgelopen twee jaar veel verlies heb meegemaakt.

Nu ben ik somber en vraag ik mij af of ik mij meer zorgen moet maken dan een ander die veel emotionele zware zaken heeft moeten doorstaan? Ik gebruik geen middelen en heb een goed sociaal netwerk.

Benieuwd naar uw gedachten hierover.

Hartelijk dank.

Antwoord

Hey S.,

Ik denk dat je het een beetje te eng bekijkt. Bijna de helft van de mensen loopt ergens in de levensloop tegen psychische problemen aan, inclusief psychose. Dit hoort dus bij het mens-zijn.

Psychosegevoeligheid (vroeger heette dat schizofrenie) is iets wat we allemaal hebben en het is dus een kwestie van ermee leren omgaan.

Bij jou lijkt dat goed te zijn gegaan, want als je last krijgt van psychosegevoeligheid begint dat meestal in de adolescentie en die heb je al achter je gelaten.

Zou me dus geen zorgen maken.

Wat je kunt doen is inzetten op factoren die beschermen tegen psychische aandoeningen, inclusief psychosegevoeligheid. Beschermende factoren zijn kenmerken, omstandigheden of gedragingen die het risico op het ontwikkelen van psychische aandoeningen kunnen helpen verminderen of de veerkracht bij tegenslag kunnen bevorderen. Hier zijn enkele algemene beschermende factoren die kunnen bijdragen tot betere geestelijke gezondheidsresultaten:

  1. Positieve (gezins)omgeving. Een stabiele, ondersteunende en verzorgende gezinsomgeving kan een cruciale rol spelen bij het bevorderen van emotioneel welzijn en veerkracht.
  2. Sociale steun. Sterke banden met vrienden, familieleden en collega’s die emotionele en praktische steun bieden, kunnen helpen als buffer tegen stress en een gevoel van verbondenheid geven.
  3. Effectieve copingvaardigheden. Het vermogen om stress te beheersen en problemen effectief op te lossen kan bijdragen aan een grotere veerkracht bij tegenslag.
  4. Emotionele intelligentie. Het begrijpen, beheersen en effectief uiten van iemands emoties kan leiden tot betere geestelijke gezondheidsresultaten.
  5. Gezonde levensstijl. Regelmatige lichaamsbeweging, evenwichtige voeding, voldoende slaap en het vermijden van drugsgebruik kunnen de algemene geestelijke gezondheid en het welzijn bevorderen.
  6. Onderwijs. Een hoger opleidingsniveau en cognitieve vaardigheden kunnen bijdragen tot meer probleemoplossende vaardigheden en een betere toegang tot hulpbronnen, wat kan helpen beschermen tegen psychische aandoeningen.
  7. Betrokkenheid bij de gemeenschap. Deelname aan gemeenschapsactiviteiten, clubs of religieuze organisaties kan een gevoel van doelgerichtheid en verbondenheid geven, wat het geestelijk welzijn bevordert.
  8. Positieve rolmodellen. Het hebben van positieve rolmodellen, zoals mentoren of vertrouwde volwassenen, kan mensen helpen gezonde copingstrategieën en -gedragingen te ontwikkelen.
  9. Eigenwaarde en zelfredzaamheid. Een sterk gevoel van eigenwaarde en het geloof in iemands vermogen om te slagen in verschillende levensdomeinen kan veerkracht helpen bevorderen en beschermen tegen geestelijke gezondheidsproblemen.
  10. Je bekwamen in dingen als yoga, meditatie en mindfulness zijn behoorlijk beschermend. Het is hard werken, maar dan heb je ook wat!

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 20 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

erfelijkheid
Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook