Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan u een oude heer een second opinion geven?

Vraag

De heer S voelt zich ten onrechte gevangen genomen in een G.G.Z. afdeling. Graag zou hij eens met de hoogleraar de heer J. van Os spreken, want de heer S herkent zichzelf niet in de gestelde diagnose en voelt zich gevangen in de ouderenkliniek. Zou u voor deze lieve en zeer oude heer tijd willen maken?

Antwoord

Beste E,

Dank voor je betrokkenheid!

Een second opinion tijdens een gedwongen maatregel, opgelegd door de rechter, heeft geen zin – het gaat dan niet om de diagnose maar om het gevaarscriterium onder de wet in combinatie met psychische problematiek. Hulp van een advocaat is dergelijke omstandigheden vaak eerder aangewezen eerder dan een second opinion van een psychiater.

Je kunt bij de geneesheer directeur een verzoek indienen tot opheffing van de maatregel.

Ook de patiëntvertrouwenspersoon kan je informatie geven over hoe je het beste te werk kunt gaan in deze omstandigheden…

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Jim van Os op 27 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
second opinion

Lees ook