Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Sertraline: Kan een ander antidepressiva wellicht beter helpen?

Vraag

Ik ben al mijn hele leven wat gevoelig. M’n eerste paniekaanval herinner ik me toen ik 14 jaar was. Altijd heb ik het gevoel gehad niet goed genoeg te zijn. Ik heb de neiging gehad veel prikkels op te zoeken om me oké te voelen.

Eind 2012 kreeg ik een burn out/ depressie. Het uitte zich met name in veel spanning en uitzichtloze gevoelens. Eigenlijk blijf ik maar kwakkelen. Voel me veel eenzaam, schuldig en minderwaardig.

Ik heb een periode amytriptilene gebruikt (ook voor zenuwpijnen) en gebruik nu sertraline. Beide medicatie vraag ik me van af of het nou zoveel doet. Ik heb het gevoel het leven niet aan te kunnen. Uiteraard heb ik al veel verschillende therapieën geprobeerd (emdr, cognitieve, ret, hypno). Niets wat lang werkt.

Als sertraline en amytriptilene niet heel veel lijkt te helpen, kan een ander antidepressiva wellicht wel helpen? Of zou een ophoging beter zijn?

Hebt u wellicht andere tips die me evenwichtiger en gelukkiger kunnen maken?

Antwoord

Psychische problemen zijn altijd veel complexer dan een diagnose 'burnout' of 'depressie' doen vermoeden, vanwege de grote verschillen tussen mensen en hun persoonlijke omstandigheden.

De rol van medicatie zoals antidepressiva is ook bij iedereen weer anders. Als een middel dat in voldoende sterkte wordt voorgeschreven na 4 tot 8 weken geen duidelijke verbetering geeft, moet er meestal een ander middel worden gebruikt. Er zijn duidelijke richtlijnen over de keuze van een middel (er zijn veel soorten antidepressiva), en de te gebruiken doseringen (de gevoeligheid wisselt per persoon). Overleg met je psychiater wat je zou mogen verwachten van het antidepressivum en bekijk samen of dat ook het geval is. Zo niet, dan is wisselen van medicatie op geleide van de richtlijnen nodig.

Ik kan natuurlijk niet beoordelen welk middel in jouw geval de beste keuze zou zijn, en wat de rol is van andere vormen van (psychologische) behandeling.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook