Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is er bekend over het slaappatroon na langdurig gebruik van quetiapine?

Vraag

Van de huisarts heb ik 25 mg quetiapine voorgeschreven gekregen omdat ik erg slecht sliep vanwege meerdere factoren. Ik denk dat ik nog wel een paar maanden door moet gaan, maar ben ook bang dat ik er straks erg moeilijk mee kan stoppen.

Zijn er ervaringen bekend van mensen die maandenlang dagelijks quetiapine gebruiken om te kunnen slapen, en hier ook weer mee stoppen en weer zonder medicatie gaan slapen?

Dank!

Antwoord

Beste S.,

Als je medicijnen gebruikt om beter te slapen is het altijd verstandig om daar na een paar weken weer mee te stoppen. Bovendien is quetiapine niet officieel geregistreerd als slaapmedicatie.

Probeer om te beginnen eens de halve dosis (12.5 mg) te nemen, dat werkt vaak ook goed, of zelfs daar de helft van (6.25 mg). Zo kun je het geleidelijk afbouwen. Meestal gaat dat heel goed en heb je na enige tijd weer je normale slappatroon terug.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Quetiapine

Lees ook