Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Geeft escitalopram minder slaapproblemen dan citalopram?

Vraag

Goedendag,

Ik slik sinds een half jaar citalopram tegen angst. Het werkt voor overdag, maar ik kan er niet goed mee doorslapen en zit daarom laag in mijn energie. Ik heb al jaren slaapproblemen, met spanning en angst overdag.

De medicatie werkt goed tegen de angst, maar ik heb nog geregeld gebroken nachten.

Kan dit een (blijvende) bijwerking zijn van citalopram?

Klopt het dat escitalopram minder slaapproblemen geeft?

Alvast dank voor je reactie.

Antwoord

Beste J.,

Of een verschijnsel een bijwerking van een medicijn is kun je meestal bepalen aan de hand van de relatie in de tijd: als de klacht (bijvoorbeeld slapeloosheid) is begonnen kort nadat je een nieuw medicijn (bijvoorbeeld citalopram) bent gestart en daarvoor had je het niet, ligt een verband voor de hand.

Citalopram kan leiden tot slapeloosheid, escitalopram heeft die bijwerking iets minder. Het is dus de moeite waard om een wissel te proberen in overleg met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook