Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Mijn Soedanese vriend wordt steeds achterdochtiger, wat moet ik doen?

Vraag

Mijn Soedanese vriend heeft last van angst voor camera’s en voelt haat tegen mannen. Ook als we op straat lopen gaat hij ‘gevaarlijke situaties’ omzeilen. Dit heeft meestal te maken met mannen die op straat lopen.

Ik ken hem nu meer dan 13 jaar en het wordt steeds erger. Hij heeft ook veel meer last van woedeaanvallen. Soms uit hij zijn woede ook naar mij waar ik echt angstig van word.

Eigenlijk vind ik de situatie nu zelf ook bijna onhoudbaar, mede omdat ik zelf ook psychische problemen heb. Ik ga er nu dan ook nog maar één of twee keer per week heen. Vroeger zagen we elkaar elke dag.

Zou hij onherstelbare schade kunnen oplopen als hij geen medicatie neemt?

Hij spreekt slecht Nederlands en wil niet met andere mensen omgaan alleen met mij. Ik wil niet omgaan met iemand die zo is en dan ook nog alleen met mij wil omgaan.

Als hij rustig is ziet hij er heel lief uit en dan hou ik toch wel van hem. Toen hij net 2o was (hij is nu rond de 40) is hij helemaal alleen zonder familie in Nederland gekomen.

Moet ik naar een bepaalde instantie gaan of naar de huisarts?

Antwoord

Beste A.,

Je beschrijft dat je vriend toenemend achterdochtig en boos wordt, gevaren ziet in situaties op straat met mannen (die jij niet ziet) en niemand vertrouwt behalve jou.

Zo op afstand kan ik natuurlijk niet precies zeggen wat er aan de hand is maar ik kan wel iets zeggen wat het zou kunnen betekenen.

Zijn gedrag kan duiden op psychose (de angst voor camera's, gevaren zien als er geen daadwerkelijke dreiging is). Bij psychose hebben mensen waarnemingen die anderen niet delen (hallucinaties) en hebben daarnaast een betekenisgeving die anderen niet delen en moeilijk of helemaal niet kunnen volgen. We weten uit onderzoek dat migranten een verhoogd risico hebben op psychose, zeker als ze sociale uitsluiting meemaken. En helaas gebeurt dat vaak, hoe tolerant we ook denken dat Nederland is.....

Wat ook aan de hand kan zijn is PTSS, posttraumatische stressstoornis. Mogelijk heeft je vriend in Soedan, tijdens zijn reis of hier in Nederland, levensbedreigende situaties meegemaakt waar mannen bij betrokken waren. Dat weet ik natuurlijk niet zeker, maar zijn gedrag (overal gevaar zien, snel boos, achterdocht) kan ook daarmee te maken hebben. Mensen die PTSS hebben en daar geen hulp voor hebben gehad, hebben ook een verhoogd risico op psychose. Het kan door elkaar heen spelen deze klachten.

Dan kunnen er ook nog andere dingen aan de hand zijn die dit gedrag verklaren, maar eigenlijk is het gewoon nodig dat hij in contact komt met een hulpverlener. Ik denk in eerste instantie aan de huisarts om te beoordelen wat er speelt en waarmee hij geholpen is.

Ik begrijp je zorgen en het is inderdaad lastig omgaan met iemand die zo gespannen leeft, alleen een beroep op jou doet en woedeaanvallen heeft. Als hij een huisarts heeft, dan zou ik inzetten op een afspraak en er samen naartoe gaan zodat jij ook informatie kan delen. Als hij geen huisarts heeft of het niet lukt hem die kant op te krijgen, raad ik je aan om zelf naar jouw huisarts te gaan. Want je mag je zorgen delen en je huisarts mag altijd luisteren ook als het over mensen gaat die niet in zorg zijn. Hij of zij kan dan wel met jou meedenken zodat je er niet zo alleen voor staat hoe het verder moet.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 18 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook