Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Is er bij mij sprake van auditieve hallucinaties en misschien schizofrenie?

Vraag

Hallo,

Ik heb een gegeneraliseerde angststoornis (en vermoedelijk ADHD) waarbij mijn angst voor psychose en schizofrenie vaak terugkomt. De reden dat ik dit aankaart is omdat ik laatst meekreeg dat het horen van stemmen aan schizofrenie wordt gelinkt. Nu vraag ik mij af of ik ook deze vorm van stemmen horen heb en dus ook wellicht schizofrenie.

Ik heb eigenlijk altijd al interne ‘dialogen’ gehad waarbij ik mijn eigen stem duidelijk hoor als ik nadenk. Maar, ik heb ook vaak (vooral voordat ik ga slapen) dat ik de stem van een vriend of collega hoor bijvoorbeeld. Deze hebben totaal geen betekenis, geven ook geen boodschap of iets dergelijks, het is meer alsof er een serie op de achtergrond aanstaat en soms zijn het vage zinnen die op repeat staan. Het klinkt niet alsof ze buiten mij om gebeuren, ze klinken gewoon in mijn hoofd.

Nu is mijn vraag: is dit misschien een symptoom bij ADHD waarbij ik gewoon de indrukken van de dag verwerk en daarom de stem hoor? Of betekent dit dat ik auditieve hallucinaties heb waarbij ik me verder moet laten onderzoeken?

Ik moet erbij vermelden dat ik het nooit als iets ergs heb ervaren, totdat ik een verhaal las van iemand met schizofrenie die stemmen kon horen.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste M.,

Je hebt geen schizofrenie. Schizofrenie is een van de slechtst omschreven syndromen. Er is veel wetenschappelijke kritiek op en het voldoet absoluut niet aan de kenmerken die voor een ‘ziekte’ nodig zijn. Het begrip wordt helaas nog gebruikt, en het is onnodig stigmatiserend omdat het helemaal niets zegt over wat er met iemand aan de hand is of hoe het bepaald wordt, wat er is gebeurd en hoe de klachten zich zullen ontwikkelen.

Stemmen horen is een natuurlijk verschijnsel, en komt bij 4-13% van de bevolking voor. Slechts een klein deel van hen heeft er dermate last van dat ze er hulp voor zoeken. De meeste mensen integreren het in hun bestaan, en ontlenen er ook betekenis aan.

Interne dialogen zijn volstrekt normaal. Stemmen horen komt net voordat je in slaap valt en wanneer je net wakker wordt bij de helft van de mensen wel eens of regelmatig voor. Niets om je zorgen over te maken.

Mijn raad: focus je niet op al die zogenaamde ziektebeelden, maar probeer met je eigen-aardigheden om te gaan en wellicht betekenen ze iets.

Als je meer wil lezen over stemmen horen, maar helemaal niet nodig:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 juni 2023

Gerelateerd

Meer over

ADHD
Angst en Dwang
hallucinatie
schizofrenie
Stemmen horen

Lees ook