Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe stap ik over naar een meer herstelgerichte hulpverlener?

Vraag

Ik wil graag veranderen van mijn huidige hulpverlener/zorgaanbieder naar een betrokken, herstelgerichte hulpverlener.

Hoe pak ik dit aan?

Antwoord

Beste T.,

Dank voor deze vraag.

Als het over psychosegevoeligheid gaat ben je in de praktijk afhankelijk van de grote ggz-instelling in de regio en is het meestal heel moeilijk om te veranderen van bijvoorbeeld psychiater, sociaal psychiatrisch verpleegkundige of psycholoog. Verder is er nu enorme schaarste aan personeel in de ggz.

Dus een andere strategie is om niet van hulpverlener te veranderen maar om je hulpverleners te trainen en op te voeden zodat ze de hulpverlener gaan zijn zoals jij dat wil.

Dat klinkt misschien wat raar, maar je kunt je hulpverlener feedback geven en vragen om reflectie over hoe het gaat tussen jullie en hoe jullie van elkaars feedback kunnen leren om de relatie en de zorg te verbeteren.

Probeer het eens – als het goed is staan ze er best voor open. Zeg dat je wil reflecteren op jullie relatie en of jullie dingen kunnen leren en verbeteren….

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 14 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Zorgverzekering

Lees ook