Main content

Vraag

Hoi Jim,

Ik drink al jaren te veel en slik ook medicijnen. Ik heb geprobeerd de alcohol te beperken maar de angsten en de dwang nemen nu juist toe. Ook wil ik stoppen met de medicijnen.

Wat moet ik doen?

Vriendelijke groet,

R.

 

Antwoord

Hoi R.,

Zowel medicatie als alcohol vertegenwoordigen chemische interferentie.

Je kunt dat niet zomaar stoppen natuurlijk, want je brein is eraan gewend geraakt.

Alles moet langzaam gaan.

Ik kan niet een heel direct en heel precies advies geven, maar je kunt het volgende met je behandelaar bespreken:

In zijn algemeenheid geldt:

  1. Langetermijnoplossingen voor psychisch lijden zijn beter niet chemisch - langdurig het brein blootstellen aan chemische middelen maakt dat het brein zelf gaat veranderen op manieren die we niet begrijpen en niet kunnen controleren. Medicatie is dus vooral voor de korte termijn - en alcohol is té toxisch om te gebruiken als medicatie op de korte of lange termijn.
  2. De kunst - en de moeilijkheid - bij psychisch lijden is om niet-chemische manieren te vinden om met het psychisch lijden om te leren gaan. Dit is een lang traject van hard werken waarbij je je vooral moet leren verhouden tot je psychische pijn (angst, depressie, verslavingsneiging, dwang, psychose) waarbij vaak een zekere mate van structuur nodig is, en aandacht voor voedsel, slapen, regelmaat, meditatie alsmede psychotherapie voor bepaalde disfunctionele patronen.
  3. Om van alcohol en medicijnen af te komen moet je dus, samen met je voorschrijver, een traject van heel langzaam afbouwen gaan plannen, terwijl je met alles wat ik onder het tweede punt schreef, begint.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 25 januari 2021
  • Deel deze pagina: