Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Weet u een alternatief voor paroxetine om het stresshormoon te verlagen?

Vraag

Ik heb sinds drie jaar last van oorsuizen en heel veel andere lichamelijke klachten zoals rugpijn, gejaagd gevoel en gewichtsverlies. Momenteel heb ik een burn-out en een overprikkeld brein. Het oorsuizen is ook erger geworden.

Op advies van de huisarts ben ik met paroxetine begonnen maar het oorsuizen wordt steeds erger. Ik heb inmiddels een paar gesprekken gehad bij een psycholoog en doe aan meditatie maar ik blijf constant aanstaan. Ook ben ik tijdelijk gestopt met werken.

Bestaan er nog andere medicijnen om het stresshormoon te verlagen?

Antwoord

Hey T.,

Het klinkt alsof je een behoorlijk moeilijke tijd doormaakt met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder oorsuizen (tinnitus), gewichtsverlies, een gejaagd gevoel, rugpijn, en nu een burn-out. Het is goed dat je al stappen hebt ondernomen zoals het starten van gesprekken met een psycholoog, meditatie, en het tijdelijk stoppen met werken, maar het lijkt erop dat je nog steeds worstelt met ernstige symptomen.

Er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen om het stresshormoon (cortisol) te verlagen en mogelijk de symptomen van een burn-out en overprikkeld brein te verlichten. Ik noem er een paar – NB dit is GEEN advies, het is slechts een algemene beschouwing:

Medicijnen zoals propranolol kunnen helpen om fysieke symptomen van angst te verminderen, zoals een snelle hartslag en trillen. Dit kan ook bijdragen aan een gevoel van kalmte.

Medicijnen zoals diazepam of lorazepam kunnen helpen bij acute angst en spanning, MAAR zijn vrijwel altijd niet geschikt voor langdurig gebruik vanwege het risico op verslaving en andere bijwerkingen.

Omdat paroxetine je oorsuizen lijkt te verergeren, kun je met je arts bespreken of een ander type antidepressivum geschikt is. SSRI’s zoals sertraline of escitalopram, of SNRI’s zoals venlafaxine of duloxetine, kunnen soms beter verdragen worden.

Medicijnen zoals quetiapine kunnen in lage doses worden gebruikt om angst en slapeloosheid te behandelen. Ze hebben een kalmerend effect en kunnen helpen om je brein tot rust te brengen.

Medicijnen zoals gabapentine of pregabaline worden soms off-label gebruikt voor de behandeling van angst en kunnen ook helpen bij pijn.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 16 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
tinnitus

Lees ook