Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Wanneer ga ik effect merken na het switchen van antidepressivum?

Vraag

Beste Machteld,

Sinds zes weken ben ik aan het wisselen van antidepressivum. Ik switch van paroxetine naar venlafaxine. Op dit moment slik ik sinds anderhalve week 150 mg venlafaxine en sinds gister zit ik op 1 mg paroxetine.

Ik ben heel onrustig en ervaar nog weinig van de venlafaxine.

Is het gebruikelijk dat het zo lang duurt voordat er effect is van de venlafaxine?

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Het kan inderdaad wel een week of 6 duren voordat de werking van antidepressiva zoals venlafaxine volledig intreedt. Soms is er nog iets meer tijd nodig (bijv. een week of twee langer) en is het zinvol dat af te wachten, zeker als er al wel enige verbetering merkbaar is.

Het heeft over het algemeen tijd nodig voordat er een nieuwe balans is gevonden in de ‘boodschapperstoffen’ in de hersenen, en het verschilt van persoon tot persoon hoelang dat precies duurt. Ook (afbouw van) andere medicatie kan hierop van invloed zijn.

Mijn advies is om dit met je behandelaar te bespreken en af te stemmen wat in jouw situatie aannemelijk is (neem daarin het afbouwtraject dat er naast loopt mee). Ook als het middel helemaal niet lijkt te werken of de klachten nemen toe (wat in de eerste twee weken kan voorkomen, maar daarna moeten ze afnemen), is overleg met de behandelaar altijd aangewezen.

Is de dosis optimaal? Is dit het juiste middel? Is een andere behandeling wenselijk? Dit zijn kwesties die jullie samen kunnen doornemen.

Succes en hartelijke groet,

Machteld

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Machteld Marcelis op 4 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook