Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kunt u mij meer vertellen over ’target treatment’?

Vraag

Over vijf maanden ga ik mijn antipsychotica afbouwen. Ik wil dan ’target treatment’ dus alleen in nood medicatie gebruiken omdat ik met medicatie niet kan studeren.

Kunt u mij meer vertellen over ’target treatment’?

Alvast bedankt.

Antwoord

Hey S.,

Het idee achter ’target treatment’ of gerichte behandeling bij het gebruik van antipsychotica is inderdaad dat je de medicatie alleen neemt wanneer dat echt nodig is, bijvoorbeeld bij het vroegste stadium van een psychische ontregeling. Het is belangrijk om te benadrukken dat er niet veel wetenschappelijk onderzoek is naar deze benadering van behandeling met antipsychotica ‘wanneer nodig’. Hoewel het in het algemeen afgeraden wordt vanwege het risico op terugval en onvoorspelbare effecten, zijn er mensen die hier heel goed op reageren.

Het cruciale aspect hierbij is dat je heel alert moet zijn op de vroegste tekenen van ontregeling. Dit vereist oefening en voortdurende monitoring. Het is hierbij essentieel om samen te werken met een ‘resource group’. Een resource group is een steungroep die bestaat uit professionals, familieleden, vrienden of anderen die betrokken zijn bij je welzijn. Zij kunnen helpen signalen van ontregeling vroegtijdig te herkennen en ondersteuning bieden wanneer je besluit om medicatie te gebruiken.

Hoelang je de medicatie moet nemen tijdens een periode van nood, verschilt per persoon en hangt af van de aard en ernst van de episodes. Over het algemeen zou je kunnen denken aan een periode van 2 tot 4 maanden als minimum, maar dit moet altijd in overleg met je behandelaar worden aangepast aan jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Als je merkt dat de medicatie je studie belemmert, is het belangrijk om dit met je psychiater of behandelaar te bespreken. Zij kunnen samen met jou kijken naar de beste strategie om je antipsychotica af te bouwen en over te gaan op een gerichte behandeling. Of mogelijk kan een verlaging van de dosis van je huidige middel al soelaas bieden? Een en ander moet altijd zorgvuldig en onder medische begeleiding gebeuren, om de risico’s op terugval of ernstige bijwerkingen te minimaliseren. Het is goed dat je proactief nadenkt over hoe je met je medicatie wilt omgaan, maar zorg er altijd voor dat je dit in nauw overleg doet met je behandelaar.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 18 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antipsychotica
Medicatie

Lees ook