Main content

Vraag

Ik stelde je eerder een vraag over de effectiviteit van Haldol. Je schrijft individueel kan het wel veranderen. Kan dat ook afgezien van tardieve dyskenesie, wat ik niet heb? Heb gewoon vier jaar zware psychosen gehad- met name manisch- daarvoor 13 jaar stabiel op (de laatste jaren) 50 mg haldol, daarvoor 2 jaar depressieve psychosen en daarvoor 10 jaar stabiel sinds mijn diagnose.

Ik wil tot elke prijs een terugval voorkomen. Nu wil men mij een depot van 125 mg geven. Equivalent zegt men van 75/4 wkn en 5 mg dag oraal. Ik ben bang dat ik gesedeerd ben/raak door zoveel. Denk meer aan 100 mg. Ik ben flink van het padje geweest dus het is wel gerechtvaardigd dat men hoger gaat zitten dan de 50 mg/4 wkn van hiervoor. Daarnaast kan ik tot die individuele gevallen behoren. Bedankt voor je antwoord.

Antwoord

Hoi Sophie123,

Het is een no reply omdat het een anoniem spreekuur is waar we wettelijk gezien geen behandelrelatie mogen aangaan, kunnen we strafbaar zijn.

Wat ik niet begrijp is waarom je geen lithium krijgt, is beter bij manisch depressiviteit, ook als er sprake is van psychose.

Als je door wil gaan met haldol en je stabiel was op 50mg / vier weken zou ik weer proberen 50mg per 4 weken en vooral werken aan weerbaarheidsbevordering. Daarmee bedoel ik dingen als: stressmanagement, slaapritme, lichaamsbeweging, psychotherapie voor moeilijke dingen, onzekerheid, laag zelfgevoel, moeilijke relaties en vroege trauma, vroegsymptomen herkennen, etc....

Medicatie beschermt niet 100% tegen relapse - het feit dat je een relapse hebt gehad betekent niet dat de medicatie niet werkt; als je geen medicatie had gehad had je misschien 10 relapsen gehad!

Maar nogmaals - ik begrijp niet waarom ze manisch-depressiviteit met haldol behandelen als lithium betere papieren heeft...

Iets om met ze te bespreken.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 19 juli 2018
  • Deel deze pagina: