Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Heb je tips voor meer zingeving in onze praktijk?

Vraag

Hoi Timo,

Ik las je blog ‘Zingeving in de GGZ‘ en was het roerend met je eens. Ik ben daar in mijn eigen therapieën ook zeker mee bezig.

Kun je me helpen om dit beter op de kaart te krijgen bij mijn collega’s die daar minder vertrouwd mee zijn? Dan denk ik niet aan specifieke scholing, maar meer aan hoe we het als praktijk ook zelf beter in kunnen bedden (‘practice what you preach’). Zijn jullie daar ook mee bezig? Vergaderingen starten met mediteren/inspiratiemoment o.i.d?

Dank en hartelijke groet,

N.

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je bericht. Wat goed om te lezen dat jullie aandacht hebben in je praktijk voor deze onderwerpen.

Voor zover ik weet doen de mensen bij het CIP (Centrum Integrale Psychiatrie) in Groningen inderdaad wat jij noemt: het team organiseert daar bijeenkomsten waarin men gezamenlijk yoga beoefent en ervaringen uitwisselt.

Inspiratiemomenten klinken ook erg goed. Je komt dan eigenlijk uit op een soort intervisie-achtig uitwisselen, echter zonder klinisch of probleemoplossend perspectief of vertrekpunt.

Dit kan prima aan de hand van teksten. Ik kan me voorstellen dat het de moeite waard kan zijn om onderling met elkaar in gesprek te gaan over een van de blogs die mensen op PsychoseNet schrijven over zingeving en spiritualiteit. Een interessante om mee te beginnen kan bijvoorbeeld de blog van Petra zijn.

Maar tussen de blogs staan tal van andere die je in gesprek kunt brengen. Lees een tekst met elkaar door, laat de inhoud een aantal minuten in stilte op je inwerken en wissel daarna (eigen) ervaringen uit.

Bij het bespreken van onderwerpen met betrekking tot zingeving is belangrijk dat het om ieders persoonlijke ervaring en visie gaat, en dat het absoluut geen kwestie is van wat wel of niet waar is of dat er iemand gelijk heeft. Het waardevolle zit er juist in om de verschillende perspectieven op het bestaan van elkaar te vernemen en visies en ervaringen te delen.

In het werkveld is het belangrijk om ‘practice what you preach’ te vertolken in het creëren van (gespreks)ruimte voor cliënten waarin ze zingeving tot uitdrukking kunnen brengen.

Succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Timo van Kempen op 28 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit
zingeving

Lees ook