Main content

Vraag

Mag ik twee antidepressiva combineren zoals escitalopram en Cymbalta? Ik neem ook nog een antipsychoticum, namelijk aripiprazol. Ik ben namelijk bang voor het serotoninesyndroom.

Mijn psychiater heeft deze medicatie voorgeschreven maar ik wil graag een second opinion.

Ik ben nog niet gestart met Cymbalta maar zou het willen overwegen vanwege problemen die ik ervaar als gevolg van mijn borderline persoonlijkheidsstoornis.

Dank bij voorbaat.

Antwoord

Beste I.,

Er is inderdaad een mogelijke interactie tussen de twee middelen (escitalopram en Cymbalta) in de richting van het serotoninesyndroom.

Verder kunnen escitalopram en aripiprazol een interactie hebben op het hartritme.

Het is dus niet risicoloos.

En de kans dat het iets positiefs gaat bijdragen acht ik niet groot. Het is een stap richting irrationele polyfarmacie.

Werken aan je mentale gezondheid is hard werken aan je gewoonten en gedragingen, jezelf uitdagen en opnieuw uitvinden. Het is ook een kwestie van motivatie om iets te veranderen. Hoe zit dat bij jou?

Zie het filmpje 'Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?'

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 9 mei 2022
  • Deel deze pagina: