Main content

Vraag

Jarenlang heb ik 20 mg paroxetine geslikt. Ik functioneerde hier goed op. Na een ingrijpende gebeurtenis is de dosering verhoogd naar 40 mg. Inmiddels slik ik 25 mg. De laatste tijd is er weer veel gebeurd en ben ik weer erg angstig. De arts stelt voor om op te hogen naar 30 mg, en verder te werken aan herstel.

Ik sta achter mijn medicijnkeuze, maar voel toch een weerstand om weer een beetje op te bouwen. Het voelt als kiezen voor de makkelijke weg, terwijl ik ook weet wat het mij kan brengen…

Antwoord

Beste C.,

Vraag: heb je ooit serieus psychotherapie gehad of een andere niet-medicamenteuze manier van werken voor je psychische klachten?

Mijn mening is dat het gevaarlijk is om over de jaren voortdurend op-en-neer te gaan met de dosis van paroxetine omdat het onderliggend je brein kan veranderen, en er allerlei ongewenste effecten op kunnen treden in verband met bijvoorbeeld het fenomeen van oppositional tolerance.

De huisarts bedoelt het goed maar heeft waarschijnlijk te weinig kennis in huis om dit allemaal goed te kunnen overzien.

Psychische klachten is niet een kwestie van de chemie bijstellen, het is hard werk om je anders tot je mentale klachten te gaan verhouden, verandering te zoeken en te accepteren.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over behandeling:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 28 maart 2022
  • Deel deze pagina: