Main content

Vraag

Hoi Jim,

Ik slik al meer dan 10 jaar 150 mg venlafaxine. Dat ging altijd goed. Doordat ik weer angst- en paniekaanvallen kreeg is het 3 weken geleden eerst verhoogd naar 185 mg en vorige week naar 225 mg door mijn huisarts.

Ik kan door de coronacrisis nog niet terecht bij een psychiater maar ik heb het gevoel dat de angsten niet beter worden maar erger. Wat kan ik doen? Het is zo geen leven..

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag - lastige periode voor je....

Door de verhoging van de venlafaxine kan de angst tijdelijk eerst verslechteren voordat het beter wordt. Het heeft wellicht nog een paar weekjes nodig.

Tot die tijd is het heel belangrijk om te proberen ontspanningsoefeningen te doen, of yoga, hardlopen, sporten of andere afleidingen.

Het erge van angst is de dwingende aanwezigheid en de schijnbare dominantie. Met yoga/mindfulness leer je op iets meer afstand te staan van de angst, waardoor je er beter mee om kunt gaan. Dus niet er tegen vechten, maar proberen het op wat meer afstand in je geest te bekijken en te exploreren. Op die manier krijgt de angst iets minder macht over je.

Hope this helps....

Succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 17 april 2020
  • Deel deze pagina: