Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Wat is het verschil tussen ontwenning en rebound?

Vraag

Beste Peter,

Ik ben nog bezig met de afbouw van diazepam.

Kunt u mij uitleggen wat het verschil is tussen ontwenningsverschijnselen en het rebound-effect?

Met vriendelijke groet,

P.

Antwoord

Beste P.,

Het is vaak niet eenvoudig om onderscheid te maken tussen ontwenningsverschijnselen, rebound en terugval. Dat komt doordat de klachten die je daardoor kunt ervaren heel erg op elkaar kunnen lijken. Over terugval kunnen we zeggen dat dat over het algemeen niet al tijdens het afbouwen van een medicijn plaatsvindt of kort daarna. Bij rebound en onttrekkingsklachten ligt dat een stuk moeilijker. Als je hier op een praktische manier naar kijkt dan kun je je bovendien afvragen of dat onderscheid wel zo belangrijk is.

Waar het in beide gevallen om gaat is dat je dan klachten hebt waar je het liefst zo snel mogelijk weer van af wilt. Zowel bij rebound als bij onttrekkingsverschijnselen kunnen we zeggen dat dat kan gebeuren door af te wachten tot je lichaam zich vanzelf weer herstelt doordat het went aan de nieuwe situatie waarin je geen medicatie meer gebruikt. Of om het medicijn waarmee je bent gestopt weer (in een lagere dosering) te gaan gebruiken, in de hoop dat je klachten daardoor snel minder worden. Wat dan ook vaak gebeurt. Maar niet altijd en niet bij iedereen, omdat iedereen nu eenmaal anders is en omdat ook de omstandigheden voor iedereen kunnen verschillen.

Samengevat: het zal vaak moeilijk zijn om in een bepaalde situatie vast te stellen of iemand last heeft van onttrekkingsverschijnselen of van rebound. Of je dat erg vindt moet je zelf bepalen. Voor mij, en naar ik aanneem ook voor jou, is vooral belangrijk wat je aan de klachten die daarbij horen mogelijk kunt doen.

Omdat je nog bezig bent met het afbouwen van je diazepam voeg ik hieronder de standaard uitleg toe over afbouwen van medicatie. Als je wilt kun je dit antwoord uiteraard aan je behandelaar laten lezen. En ik wens je natuurlijk veel succes bij het verder afbouwen van je diazepam.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 14 juli 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
ontwenningsverschijnselen

Lees ook