Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar kan onze dochter met verstandelijke beperking, autisme en psychose terecht?

Vraag

Goedendag,

Onze dochter met verstandelijke beperking en autisme heeft nu ruim een jaar last van psychosen. Met name hallucinaties, wanen en angsten. Antipsychotica doen niet veel.

Heeft u ervaring met deze doelgroep, en weet u waar wij terechtkunnen?

Vriendelijk bedankt.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag en lastige situatie voor jullie.

In de psychiatrie hangt alles samen met alles, en komt in de praktijk alles voor met alles. Dus de combinatie ASS, LVB en psychose komt vaker voor. Het is belangrijk voor de behandeling dat de bejegening en communicatie wordt afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon, en bij ASS/LVB is dat natuurlijk helemaal evident. Met name de ingang naar de belevingen en de persoon te helpen bij het kanaliseren hierbij, is gevoelig voor de vaardigheden van de hulpverlener met betrekking tot het werkveld ASS/LVB. Psychologen kunnen zeggen dat psychotherapie niet ‘kan’ vanwege ASS/LVB maar dat is niet zo. Psychologen moeten kunnen improviseren en flexibel de behandeling kunnen aanpassen aan de persoon, niet andersom!

In de praktijk ben je afhankelijk van de lokale grote ggz voor de behandeling van psychose. Het is belangrijk om op te komen voor de belangen van je dochter en het team uit te leggen dat de context van ASS/LVB geen excuus mag zijn voor het niet geven van behandelingen en benaderingen. Maak gebruik van de pvp en de familievertrouwenspersoon als het nodig is, en help het team de samenwerking te vinden met de lokale VG-sector en de Wmo-hulpverlening. Niet zelden is dit allemaal suboptimaal geregeld en moet je ze helpen de weg te vinden.

Hope this helps,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

autisme
Psychosegevoeligheid
verstandelijke beperking

Lees ook