Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het verstandig om de paroxetine af te bouwen?

Vraag

Ik slik al 10 jaar paroxetine. Ik heb geen last van bijwerkingen maar wil de medicijnen toch graag afbouwen.

Vanwege het feit dat het in de familie voorkomt, zegt mijn huisarts dat het beter is om de paroxetine gewoon te bijven gebruiken.

Het gaat nu goed, maar ik heb wel langere perioden dat ik me neerslachtig voel.

Wat zou u adviseren?

 

Antwoord

Beste A.,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijke adviezen geven.

Dus meer in het algemeen: of een medicijn moet worden voortgezet als de klachten voorbij zijn, hangt er onder andere van af of die klachten een sterke neiging hebben om terug te komen. Dat blijkt meestal als de medicijnen worden afgebouwd en gestopt.

Als een psychische aandoening in de familie voorkomt, kan dat een reden zijn om extra voorzichtig te zijn met het stoppen, maar is natuurlijk niet doorslaggevend. Meestal kijken mensen in overleg met de psychiater wat er gebeurt als je de medicijnen langzaam (!) afbouwt.

Het is niet van te voren te voorspellen wat er dan gebeurt, behalve als je dit al een (paar) keer eerder hebt gedaan. Als de klachten terugkomen is dat natuurlijk vervelend, maar weet je dat je de medicijnen niet voor niets gebruikt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Medicatie
Paroxetine

Lees ook