Main content

Vraag

Mijn man is twee jaar geleden na een aantal ingrijpende gebeurtenissen heel abrupt psychotisch geworden. Na een week is hij er redelijk goed uitgekomen. Sindsdien zie ik dat hij heel hard zijn best doet om te herstellen. Ik zie echter nog dat hij weinig stressbestendig is. Zijn karakter lijkt veranderd, hij was een extraverte, energieke en vrolijke man die veel ondernam. Nu kan hij weinig hebben, dingen zijn hem snel te veel en hij is naar binnen gekeerd.

Ik vraag mij af wat ik van herstel mag verwachten. Dat hij met deze ervaring niet helemaal de oude wordt is logisch, maar is het ook normaal dat zijn karakter is veranderd? Ik worstel hier ook mee, ik merk dat ik de afgelopen jaren heel optimistisch ben geweest maar ik ken ook rouwmomenten.

Ik heb het gevoel dat ik mijn partner en de vader van onze twee jonge kinderen heb verloren.

Wat is jouw ervaring met dit soort situaties?

Hoe verloopt zo’n herstelproces en wat kunnen we ongeveer verwachten?

Antwoord

Beste P.,

Dank voor je vraag.

Heel tragisch voor jullie dat het zo loopt....

Het is belangrijk om uit te vinden wat er precies aan de hand is, want er zijn een aantal mogelijkheden (of combinaties daarvan):

  1. De medicatie (als hij die heeft tenminste) is te hoog gedoseerd of heeft bijwerkingen.
  2. Hij is door de psychose en alles wat er daarna is gebeurd in een staat van ontmoediging geraakt: een combinatie van boosheid, rouw, reactie op het stigma van de buitenwereld, schaamte en somberheid. De vraag is of hij de psychose en alles wat dat met zich meebracht heeft kunnen verwerken en accepteren. Na een psychose moet je jezelf opnieuw uitvinden en opnieuw je verhaal leren vertellen. Is hij daar voldoende aan toegekomen? Heeft hij hier hulp bij gehad?
  3. Het kan zijn dat de psychose zelf op de achtergrond nog een beetje doorspeelt en hem parten speelt zonder dat hij dat deelt met anderen. Het kan zijn bijvoorbeeld dat er nog wat stemmen zijn die hij hoort of dat bepaalde denkbeelden hem nog beïnvloeden...

Het zou in ieder geval goed zijn als hij hulp kreeg om hiernaar te kijken - of is die er al?

Hope this helps, wens jullie heel veel succes...

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 18 juli 2020
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: