Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Vlak door de medicatie of de psychosen?

Vraag

Ik heb jarenlang vooral manisch psychosen gehad die erg ver gingen. Nu slik ik een karrenvracht aan medicijnen (lithium, carbamazepine en heel veel haldol (depot van 175 mg/4 wkn).

De behandelaars zeggen dat mijn lichte depressie nu, en vlak zijn, komen door het bijkomen van de psychosen en niet zozeer van de medicatie. Kun jij dat bevestigen? Ofwel hoe denk jij erover? Drie weken geleden was ik nog psychotisch, nu ben ik al twee weken thuis.

Men denkt aan EMDR om het trauma van de opnamen wat te verzachten. Hoe denk jij daarover?

Antwoord

EMDR kan zeker goede resultaten hebben bij trauma, worth a try volgens mij, want trauma’s in de opnamen komen vaak voor en kunnen de boel verstoren.

Inderdaad een karrevracht aan medicatie – helaas kan heel veel haldol een behoorlijke dysforie veroorzaken die zich kan uiten als een depressie. Zeg niet dat dat bij jou zo is, maar zou op basis van wat je schrijft wel kunnen zijn.

Is er geprobeerd om de frequente psychosen op een andere manier te benaderen? Met psychotherapie bijvoorbeeld? Of een stemmenhoordersgroep? Heb je over de jaren beter geleerd hoe je de psychose kunt voelen aankomen en hoe je de psychose kan beheersen? Is de psychose altijd verbonden aan de stemming of apart? Wat lokt het uit? Gebruik je drugs? Is er stress?

Al dit soort dingen zijn belangrijk om te kijken wat te doen met de medicatie…

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 57
Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook