Main content

Vraag

Beste Ralph,

Sinds een jaar slik ik in de ochtend fluoxetine voor de behandeling van depressie en daarnaast quetiapine in de avond om te kunnen slapen.

Ik voel me erg vlak en de verdrietige gevoelens voel ik wel binnen zitten, maar ze komen er amper of helemaal niet uit. Ik vind dit erg lastig en vroeg me af of dit aan de combinatie van medicijnen kan liggen.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste R.,

Psychofarmaca, zoals antidepressiva (fluoxetine) en antipsychotica (quetiapine) kunnen inderdaad een zekere afvlakking van gevoelens geven. In het begin van een crisis is dat vaak prettig, maar als het beter gaat wordt het hinderlijk.

Je moet je altijd afvragen of je na een jaar deze medicijnen nog nodig hebt, of dat je ze geleidelijk kunt afbouwen of op een lagere dosis instellen. Ik kan dat voor jou niet beoordelen. Bespreek het met je behandelaar: wat is de indicatie om deze medicijnen in deze dosering voort te zetten?

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Meer informatie over depressie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 28 juni 2022
  • Deel deze pagina: