Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik een vriendin motiveren om de juiste zorg te zoeken?

Vraag

Beste Jim,

Ik maak mij zorgen om een vriendin die momenteel psychotisch lijkt.

Hoe kan ik haar motiveren om de juiste zorg te zoeken?

Zij gelooft momenteel erg in haar waan en denkt dat psychische hulp niet nodig is.

Mijn vraag is hoe wij (vriendinnen en moeder) kunnen voorkomen dat we niet tegenover haar gaan staan maar haar wel kunnen confronteren met haar gedrag. Mijn angst is namelijk dat wij anders onderdeel worden van haar waan en dat zij zich nog meer zal terugtrekken met als gevolg dat ze helemaal niet meer te motiveren is om hulp te zoeken.

Elke tip is welkom!

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag en de vriendschap!

Het beste kun je gewoon haar bijstaan in de zorgen die ze heeft, en de psychotische uitspraken zien als metaforen van menselijke zorgen en angsten.

De beste strategie is niet zelf over hulp te beginnen maar er een groepje vertrouwelingen bij vragen die zij vertrouwt en die daar wel over beginnen met haar. Jouw rol kan dan zijn haar ondersteunen bij de besluitvorming hierover – zonder zelf ook al te veel aan te dringen op dat ze hulp moet zoeken. Het zou helemaal goed zijn als de huisarts degene is die erover begint (vanuit zijn autoriteit) zodat jouw rol kan zijn de huisarts heel voorzichtig ondersteunen hierbij.

De GGz heeft vaak ervaringswerkers in dienst die hiervoor opgeleid zijn – zou goed zijn als die via de huisarts konden meekijken….

Maar moet wel allemaal via de huisarts georganiseerd worden….

Jouw taak is vooral de relatie behouden…

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 3 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook