Main content

Vraag

Er wordt onderwezen op dit moment dat ADHD een nep-diagnose is: Voorts heeft de vereniging van psychiatrie een andere richtlijn van ADHD voor volwassenen en medicatie voorschrift dan Lareb. Methylfenidaat is zo begrijp ik voor volwassen Off label nog in Nederland.

70 %van de patiënten heeft als bijwerking angst. Hoe kan dit?

Antwoord

ADHD is niet echt een nep-diagnose maar een vage diagnose: het beschrijft een combinatie van ervaringen en gedrag (impulsiviteit, hyperactiviteit, aandacht en concentratie) die bij verschillende mensen zich op heel verschillende manieren uiten en verschillende gevolgen kan hebben (onder andere ook maatschappelijk succes!) en die bovendien ook grote overlap hebben met gedragingen die iedereen heeft.

Methylfenidaat is een molecuul dat bij sommige mensen met een combinatie van deze 'ADHD'-trekken een gunstig effect KAN hebben - maar wie dat zijn is moeilijk te voorspellen. Het is geen exact science en er is gevaar voor misbruik van methylfenidaat.

Artsen mogen ook volwassenen methylfenidaat voorschrijven, maar onder voorwaarden.

LAREB is een organisatie die bijwerkingen van medicaties verzamelt - gaat niet echt over de kwestie van wat voor te schrijven bij ADHD.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Jim van Os op 5 september 2019
  • Deel deze pagina: