Main content

Vraag

Er wordt onderwezen op dit moment dat ADHD een nep-diagnose is: Voorts heeft de vereniging van psychiatrie een andere richtlijn van ADHD voor volwassenen en medicatie voorschrift dan Lareb. Methylfenidaat is zo begrijp ik voor volwassen Off label nog in Nederland.

70 %van de patiënten heeft als bijwerking angst. Hoe kan dit?

Antwoord

ADHD is niet echt een nep-diagnose maar een vage diagnose: het beschrijft een combinatie van ervaringen en gedrag (impulsiviteit, hyperactiviteit, aandacht en concentratie) die bij verschillende mensen zich op heel verschillende manieren uiten en verschillende gevolgen kan hebben (onder andere ook maatschappelijk succes!) en die bovendien ook grote overlap hebben met gedragingen die iedereen heeft.

Methylfenidaat is een molecuul dat bij sommige mensen met een combinatie van deze 'ADHD'-trekken een gunstig effect KAN hebben - maar wie dat zijn is moeilijk te voorspellen. Het is geen exact science en er is gevaar voor misbruik van methylfenidaat.

Artsen mogen ook volwassenen methylfenidaat voorschrijven, maar onder voorwaarden.

LAREB is een organisatie die bijwerkingen van medicaties verzamelt - gaat niet echt over de kwestie van wat voor te schrijven bij ADHD.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Jim van Os op 5 september 2019
  • Deel deze pagina: