Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wanneer ben je genezen?

Vraag

Beste Jim,

Waarom zijn psychiaters zo van voor het concept genezen? Heel mijn leven zit ik gevangen in de psychiatrie. Ik ben nu stabiel en slik geen medicijnen meer tegen ernstige depressies die ik gehad heb. Ik voldoe niet meer aan de criteria voor stemmingsstoornissen of persoonlijkheidsstoornissen. Ik ben niet hersteld maar genezen. Toch denkt mijn psychiater er anders over. Toch zegt mijn dossier iets anders. Wanneer ben ik eindelijk genezen?

Antwoord

Dank voor je vraag!

Je bent genezen als jij vindt dat je genezen bent. Je psychiater heeft het recht hier zijn eigen mening over te hebben, natuurlijk, maar ik denk dat jij de belangrijkste persoon bent om hierover te iets te vinden!

Het woord genezen is trouwens ook maar een woord. Het gaat erom, zoals je zelf al zegt, of er nog actieve zorgbehoeften zijn. En we hebben allemaal onze gevoeligheden – die blijven, maar de zorgbehoeften kunnen verdwijnen naarmate we de gevoeligheid gemanaged krijgen.

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 2 oktober 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook