Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wanneer wordt de diagnose ‘manisch-depressief’ gesteld?

Vraag

Hoe vaak moet het voorkomen om iemand manisch depressief te noemen. Ook al komt het 1 of 2 keer in je leven voor. Ben je dan ook manisch depressief?

Antwoord

De diagnose ‘bipolaire stemmingsstoornis‘ (ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd) wordt gesteld als iemand een manische episode heeft doorgemaakt. Meestal zijn daar al een of meerdere depressies aan vooraf gegaan. In theorie is echter een enkele manische episode voldoende om de diagnose te stellen.

De meeste mensen bij wie een bipolaire stoornis is vastgesteld, hebben meerdere episoden van een veranderde stemming doorgemaakt. Dat kan dus gaan om een manie of een depressie, die soms na elkaar komen. Tussen de episoden kan ook een lange tijd zitten waarin iemand geen klachten heeft.

De behandeling is bedoeld om de episode te bekorten en om nieuwe episoden te voorkomen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 juni 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook