Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat als intrusieve beelden niet weg gaan?

Vraag

Wat als intrusieve beelden niet weg gaan, en het veel angstgevoel geeft?

Antwoord

Dank voor je vraag – een hele goede….

Wat vervelend dat je die intrusies blijft houden en vooral ook vervelend van die angst er bij.

Wat kan helpen is een vorm van praattherapie.

Dit kan bijvoorbeeld zijn in groepsverband met andere mensen die last hebben van intrusies en gerelateerde verschijnselen. Je kunt dan leren om een andere relatie te krijgen met de intrusies zodat je er minder angstig van wordt en er meer controle over krijgt. Misschien gaan ze niet helemaal weg, maar worden ze draagbaar omdat je ze kunt laten bestaan in je hoofd zonder er angstig van te raken of het gevoel te hebben dat ze je beheersen en/of controleren….

Waar het om gaat is dat je niet moet rekenen op medicijnen om al het werk te doen – een psychose betekent heel hard werken om je psychose te leren kennen, relaties te leggen met je levensgeschiedenis (misschien is er een relatie tussen de intrusies met trauma’s en/of vervelende dingen van vroeger?) en vooral om over te leren praten met andere mensen.

Leren praten over je psychose en er over reflecteren kan met ervaringsdeskundigen – andere jonge mensen die het ook hebben gehad en dezelfde problemen ondervonden.

Het kan ook met de professionele hulpverleners (SPV, psycholoog, psychiater) – als die er voor open staan, dit is nog niet overal in de GGZ het geval, vaak rekent men op medicatie en gebeurt er verder niet veel….

Kortom, wat ik je echt zou willen aanraden met betrekking tot de intrusies is: praten, verkennen, kijken naar je levensgeschiedenis, coping ontwikkelen. Gebruik andere mensen hierbij, open up, zoek een herstelwerkgroep….

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Intrusies
Psychosegevoeligheid

Lees ook