Main content

Vraag

Wat wordt er precies bedoeld met psychotische persoonlijkheidsorganisatie? Kan je dit hebben zonder dat er ooit sprake was van wanen of hallucinaties etc?

Antwoord

De term "psychotische persoonlijkheidsorganisatie" is een beetje vaag en niet nauw omschreven.

Veel hulpverleners gebruiken het om aan te duiden dat een persoon meer dan gemiddeld psychosegevoelig is - echter zonder een duidelijke psychotische stoornis te hebben.

Zie mijn uitleg in deze video:

Misschien is het een idee om aan je hulpverlener te vragen om ook dat filmpje te bekijken en je daarna uit te leggen wat hij bedoelt met psychotische persoonlijkheidsorganisatie?

Dus ja, je kunt een "psychotische persoonlijkheidsorganisatie" hebben zonder overte wanen en hallucinaties...

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Bekijk ook de andere mini-colleges van Jim van Os:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jim van Os op 6 december 2019
  • Deel deze pagina: