Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is uw ervaring met afbouw van venlafaxine door middel van taperingstrips?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Ik gebruik sinds mei 2019 venlafaxine, opgebouwd tot een dosis van 112.5 mg (hoewel ik al positief resultaat voelde na 37.5 mg) voor een angststoornis.

Nu, na een jaar medicatie en therapie, wil ik de medicatie afbouwen en ik heb zojuist taperingstrips besteld. Ik gebruik 75 mg in de ochtend en 37.5 mg aan het begin van de avond. Volgens de apotheker kan ik het beste beginnen met de 37.5 mg  aan het eind van de dag af te bouwen.

Ik wil het heel graag maar ben ook heel bang voor de bijwerkingen, die ik overigens mild heb gehad bij het opbouwen. Ik heb ook een DNA-onderzoek laten doen waaruit gebleken is dat ik een slow metabolizer ben voor venlafaxine.

Mijn vraag is of u goede ervaringen heeft met het afbouwen van venlafaxine door middel van taperingstrips? Ik heb (teveel) verhalen op internet gelezen waardoor ik er toch wel bang voor ben…

Vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Hey L.,

Goed te horen dat je aan afbouw toe bent!

Het zou in principe bij jou te overzien moeten zijn – je gebruikt minder dan een jaar en hebt psychische weerbaarheid opgebouwd.

Vergeet niet: de meeste mensen kunnen zonder veel klachten afbouwen. Ernstige afbouwklachten komen maar bij een kleine groep voor, en als ze dan voorkomen kan de meerderheid met de taperingstrips wel afbouwen zonder noemenswaardige problemen.

Met andere woorden: Je hebt in de orde van 90-95% kans dat je voorgenomen strategie gaat werken. Moet kunnen dus!

Dat je een slow metabolizer bent maakt voor de afbouw niet veel uit, het kan zelfs een beetje helpen.

Wens je heel veel succes!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 april 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
taperingstrips

Lees ook