Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat te doen bij tardieve dyskinesie of tardieve dystonie?

Vraag

Eerder mailde ik al met de vraag over tardieve dyskinesie… Mijn psychiater noemt het toch een dystonie en geen tardieve dyskinesie.

Ik zit nu op 1 mg haldol. Wat kan ik er aan doen? Gaat dit ooit weg? Over 3 maanden slik ik het een jaar en wil ik afbouwen.

Antwoord

Beste anoniem,

Dank voor je vraag weer.

Naast tardieve dyskinesie (onwillekeurige bewegingen) kun je ook tardieve dystonie (spieren die samentrekken) hebben.

Beide heel vervelend. Op youtube zijn er filmpjes die laten zien wat het verschil is tussen dyskinesie en dystonie – wel beetje heftig soms want gedaan met mensen die het heel erg hebben. Dus alleen als je echt wil kijken hier naar toe gaan.

Het beloop is moeilijk te voorspellen – het kan verdwijnen, maar soms kan het aanblijven. Medicatie verminderen kan helpen, maar kan het in het begin van de afbouw juist iets erger maken.

Soms zijn er specialistische behandelingen mogelijk, bijvoorbeeld met clozapine, tetrabenazine, botox injecties tot zelfs diepe hersenstimulatie.

Misschien een idee om daar advies te vragen….

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

dystonie
Medicatie
tardieve dyskinesie

Lees ook