Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Is het mogelijk om weer gelukkig te worden na twee psychosen?

Vraag

Beste Tim,

Ik vraag me af of het mogelijk is om gelukkig te worden na twee psychosen.

De ziekte kan altijd terugkeren en de medicatie remt mij af en maakt mij passief. Zonder de medicatie komt de psychose weer terug.

Wat heeft mijn leven dan nog voor zin? Ik ben diep en diep ongelukkig.

Antwoord

Beste N.,

Bedankt voor je vraag! Het is mogelijk om gelukkig te worden na twee psychosen. De gevoeligheid blijft bestaan, maar het is zeker mogelijk om deze te integreren. Al is het wel een enorme uitdaging. Zeker in combinatie met medicatie, die voorkómen de psychose, maar ontnemen ook je gevoel van geluk. Er is nog veel meer over te zeggen. Maar er bestaan alternatieve therapieën om opgekropte trauma eruit te gooien. Mij is het inmiddels gelukt om na drie psychosen en jaren medicatie gelukkig te worden en te zijn.

Je zou deze video (de Outsiders, VPRO) eens kunnen bekijken over mijn verhaal en van daaruit verder onderzoek kunnen doen. Er zijn tal van succesverhalen van mensen die met labels, psychosen en medicatie op hun naam een totale transformatie doormaken. In positieve zin. Herstel is mogelijk en gelukkig zijn ook. Als je er maar geen haast mee hebt. Niet zomaar je medicatie afbouwen, maar wel kijken naar alternatieven. Door middel van taperingstrips kun je medicatie geleidelijk, langzaam en verantwoord afbouwen.

En je soms afvragen, wat is erger: de zogeheten ziekte (angst voor terugval) of de medicamenteuze behandeling om de ziekte de baas te zijn?

Als je nog meer wilt delen of vragen, ik hoor graag van je.

Warme groet,

Tim Knoote
Ervaringsdeskundige

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Tim Knoote op 22 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook