Main content

Vraag

Hallo,

Ik neem Remergon 15 mg voor mijn depressie en daardoor slaap ik nu wel al beter. Ik begin elke dag al eens geluksmomentjes te voelen maar niet de hele dag. Wanneer het minder gaat wil ik wenen maar dat lukt dan niet, dus dit zal denk ik wel aan de medicatie liggen.

Ik heb nu vaak het gevoel dat ik niet weet wat ik precies voel, is dit normaal?

Ik neem het antidepressivum nu vijf dagen (had eerst een ander antidepressivum).

De hele dag voel ik me moe en heb ik nauwelijks energie. Soms kan het zo zijn dat ik de dag erna wel weer meer energie heb. Is dit een goed teken?

Dank u wel.

Antwoord

Beste T.,

Het beloop van een depressie kan heel grillig zijn en van dag tot dag wisselen, soms rot, soms wat beter, zonder dat het weer echt goed gaat. Als je deze gemoedstoestand gaat behandelen met antidepressiva, kan het weken duren voordat er een duidelijke verbetering begint op te treden.

Niet kunnen voelen en niet kunnen huilen is vaak een onderdeel van de depressie en komt in dit acute stadium niet door de medicatie. Blijf in deze fase van beginnend herstel vooral actief, ga naar buiten, houd een regelmatig dagritme aan. Depressies klaren geleidelijk op. Daarna ben je weer de oude!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 maart 2022
  • Deel deze pagina: