Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke medicatie ivm tardieve dyskinesie?

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik ben vorig jaar september overgegaan van haldol naar clozapine omdat ik van de clozapine tardieve dyskinesie heb gekregen.

Nu ben ik al een aantal maanden op een stabiele dosering clozapine maar ik heb van de clozapine een te hoge hartslag gekregen die niet is weggetrokken. Ik slik hier verapramil voor maar nog steeds ervaar ik soms echt een lichamelijke vermoeidheid. Daarnaast ook sedatie van de clozapine overdag.

Hierdoor heb ik besloten verder te zoeken naar een ander medicijn. Ik heb maandag hierover een gesprek met mijn psychiater gehad, en enkele middelen besproken. Ik zat zelf als alternatief seroquel te denken maar mijn psychiater zei dat je daarvan op termijn suikerziekte en hart en vaat ziekten kon krijgen en daarom raadde ze aan om toch terug naar haldol te gaan. Met de gedachte, met tardieve dyskinesie kan je 100 worden maar met die klachten van de seroquel niet.

Ze laat de beslissing verder wel aan mij. En het is waar dat ik me met haldol altijd goed heb gevoeld, ik heb het 6 jaar gebruikt. Maar ik heb er dus wel tardieve dyskinesie van gekregen, wiebelende tenen, bewegingen met mijn tong, tics met mijn hoofd en daardoor zit ik eigenlijk nooit helemaal stil en dit geeft ook een onrustig gevoel. Dit heb ik dus na 6 jaar haldol gekregen en als ik bedenk dat ik het waarschijnlijk nog lang moet gebruiken ben ik bang wat ik nog meer ontwikkel.

Ik heb een lijstje met alle antipsychotica afgewerkt, en van de moderne middelen vind ik alleen seroquel en latuda geschikt. De klassieke middelen ken ik niet zo goed maar ik heb begrepen dat die allemaal ongeveer hetzelfde risico op TD geven.

Ik ben benieuwd wat uw advies hierin is. Aan de ene kant heb ik het dus altijd goed gedaan op haldol, maar daar heb ik dus TD van gekregen en van de moderne antipsychotica kan je dus weer andere problemen krijgen.

Ik vind het een moeilijke beslissing.

Bij voorbaat dank

Antwoord

Beste M,

Dank voor je vraag! Je krijgt eerst wat tegenvragen ook:

1. Is er enige aanwijzing dat de tardieve dyskinesie beter werd op de clozapine? Als dat het geval is zou je toch kunnen overwegen over te stappen naar seroquel. Er is een risico met seroquel op metabool syndroom (onder andere suikerziekte) maar je kunt hier wel regelmatig op controleren en het risico kan ook worden gemanaged met gezonde voeding, beweging, etc.

2. Een beetje onverwachte vraag, misschien, maar is er enige aanwijzing dat je misschien de antipsychotica niet meer nodig hebt? Dit is ingewikkeld, want het kan zijn dat je tardieve dyskinesie hebt in het kader van het zgn Dopamine Supersensitivity Syndrome (zie: https://www.psychosenet.nl/antipsychotica-en-dss/) waarbij ook hoort dat je snel weer psychotisch wordt als je de medicatie een paar keer niet neemt. Echter als er sprake is van DSS kan het zijn dat de medicatie de psychosegevoeligheid juist heeft verhoogd ipv verlaagd. Ik zeg niet dat dit het geval is, maar het zou goed zijn dit even na te lopen met je psychiater want als er sprake is van DSS moet je misschien afbouwen of in ieder geval zou het een reden kunnen zijn om niet terug te gaan naar haldol en eerder naar iets als seroquel of……..afbouwen en proberen zonder medicatie….

Kortom, je kunt zeggen ik neem tardieve dyskinesie op de koop toe, maar dan zou ik wel eerst willen vaststellen of de tardieve dyskinesie niet onderdeel is van dopamine supersensitivity want dat heeft bredere implicaties….

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
tardieve dyskinesie

Lees ook