Main content

Vraag

Mijn dochter heeft al jaren last van dwanggedachten en angst. Ze heeft veel onrust in haar hoofd. Ze is bang voor alles wat in haar buurt komt.

Ze is ook erg bang voor scherpe dingen zoals messen. Maar ook vuur, dozen… eigenlijk denkt ze continu dat iets haar zal beschadigen.

Welke medicijnen zouden haar wat rust geven?

Vriendelijke groeten,

Z.

Antwoord

Beste Z.,

Dank voor je vraag. Wat vervelend voor jullie....

Psychiaters geven in dergelijke omstandigheden wel antidepressiva of heel soms een antipsychoticum.

Welk middel maakt niet zoveel uit - het is een kwestie van proberen omdat verschillende mensen heel verschillend kunnen reageren in termen van werking en bijwerking.

Maar het allerbelangrijkste is dit: alleen medicatie is niet genoeg. De onderliggende angst en onrust moet ook behandeld worden.

De behandeling van dit soort angsten is..... juist opzoeken waar je bang voor bent en je er bewust aan blootstellen. In haar geval dus scherpe dingen. In psychotherapie leer je jezelf heel langzaam en geleidelijk blootstellen aan datgene waar je juist het meest bang voor bent, en als je het vaak genoeg doet dooft de angst uit en kan je weer verder met je leven.

Angst op deze manier behandelen vergt veel motivatie en het is hard werken, maar het helpt wel! Medicatie helpt soms op de korte termijn, maar op de lange termijn is het andere werk effectiever....

Wens jullie heel veel succes,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 20 juli 2020
Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube of Wiki.

Via deze link vind je een overzicht van Jim zijn antwoorden in de kennisbank van PsychoseNet.

Jim van Os is auteur van de volgende boeken:

Wist je dat Jim van Os regelmatig nieuwe podcasts, mini-college's en blogs plaatst?

  • Deel deze pagina: