Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wens om te trippen

Vraag

Ik ga proberen om het zo kort mogelijk te houden. Ik heb ervaring met psychedelica (paddo’s en truffels) en ik weet dat dit de poorten naar het onderbewustzijn kan openen. Ik heb een psychosegevoeligheid, echter, ik ben tevens (ritueel) misbruikt…

Dit rituele misbruik is aan het licht gekomen dankzij psychedelica. Ik ga niet tegen je liegen; ik heb een lijdensweg afgelegd die zijn weerga niet kent. De combinatie van herbelevingen in combinatie met een verslavings én psychosegevoeligheid heeft ervoor gezorgd dat ik nu ben wie ik ben.

Ik heb je erg hoog zitten; ik ken je weliswaar niet persoonlijk maar je antwoorden zijn, naast snel, ook krachtig en to the point. Ik slik medicatie; respectievelijk abilify en depakine. Mijn laatste drie trips heb ik beleefd in combinatie met andere middelen én deze medicijnen.

Het is met andere woorden een wonder te noemen dat ik deze mail nu schrijf zonder herbelevingen, verslavingsdrang of psychotische verschijnselen. Ik wil me heel graag in gaan zetten voor lotgenoten en medestanders. Jouw filosofie over de psychiatrie is zó waardevol! We hebben als collectief geheel nog een hele hoop te leren.

Terug naar mijn vraag; ik wil, tegen beter weten in weer gaan trippen op truffels. Mijn verstand zegt nee, mijn gevoel weet het niet en mijn hart schreeuwt ja! Ik ben heel spiritueel; ik wil maar met een intentie gaan trippen en dat is het verhogen van mijn zelfbewustzijn en daarmee een beter bijdragen leveren aan de maatschappij. Ik begrijp dat elke arts en ieder weldenkend mens dit mij af zou raden. Tòch merk ik dat het een oprechte wens vanuit mijn hart is. Ik geloof on heel eerlijk te zijn niet zozeer in het fenomeen ‘psychose’.

Vrijwel iedereen met een psychosegevoeligheid die ik ken legt verbanden die anderen niet zien. De film ‘Crazywise’ heb ik wat dat aangaat erg hoog zitten. Ik ben een weldenkend mens en ik overweeg het om me wederom in een psychedelische trip te storten…

Ik vind dit vreemd, aangezien ik er erg negatieve (maar ook zeer positieve) ervaringen mee heb. Ik zit lekker in mijn vel, zorg goed voor mijzelf en ik voel gewoon dat het mij op persoonlijk vlak wederom iets gaat opleveren waarvan ik kan en mag groeien.

Mijn enige vraag aan jou is dan ook niet zo zeer of dit verstandig is, maar wat jij zou doen als je in mijn schoenen zou staan want mijn wens is zeer oprecht en vanuit mijn hart.

 

Antwoord

Dank voor je woorden en je (gewetens)vraag!

Ik lees in je verhaal dat je aan de ene kant baat hebt bij chemische interventies (medicatie) om de psychosegevoeligheid kanaliseerbaar te houden en dat je aan de andere kant ook baat hebt bij chemische interventies (psychedelica) die je helpen bij spirituele zelfontdekking cq - ontwikkeling.

Het is volgens mij niet een ja-nee kwestie, want je als je kiest om ook te trippen kun je kijken naar hoe sterk, hoe vaak en onder welke omstandigheden - om het allemaal een beetje hanteerbaar te maken.

Ook hangt veel af van jouw eerdere ervaringen met psychedelica: helpt het je een spirituele reis te maken zonder de psychosegevoeligheid aan te wakkeren of is de ervaring dat na het trippen je een behoorlijke prijs moet betalen in de vorm van een opleving van de psychosegevoeligheid die weer resulteert in een opname etc...?

Met andere woorden: als het risico klein kan zijn en de opbrengst groot, zou je wellicht kunnen proberen een keer. Als het risico groot is en de opbrengst klein is het de moeite niet waard - althans zo zou ik er over denken.

Zoiets....

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 1 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol

Lees ook