Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Werkt lorazepam tegen angsten door stemmen?

Vraag

Beste Jim,

Ik wil graag wat vragen over het gebruik van lorazepam. Mijn zoon krijgt naast zijn depot Invega standaard 1 mg lorazepam begin van de avond. En voor het slapen nog eens 0,5 mg. Dit is vanwege zijn angsten ’s avonds. De angsten worden veroorzaakt door stemmen die hij dan hoort.

Nu willen ze hem clozapine geven. Ik sta hier niet achter en we zijn in onderhandeling hierover. Is er nog een alternatief voor lorazepam? De lorazepam krijgt hij al een aantal maanden. De angsten zijn op dit moment wel weer wat minder, maar zij durven het niet aan om lorazepam te minderen, omdat dan de klachten weer meer terug komen. Volgens hen is clozapine een heel goed middel en zou dit mijn zoon meer stabiel maken. Ik vind het zo moeilijk . Daarom vraag ik graag uw mening hierover.

Alvast bedankt.

Antwoord

Dank voor je vraag.

Lorazepam voor langere tijd is in principe geen goed idee, want mensen raken eraan verslaafd en kunnen niet meer stoppen.

Een stemmenhoordersgroep (Enik in Utrecht heeft ze onder andere, ook in Nijmegen en steeds meer andere plekken) lijkt een beter idee.

Ook behandeling door een psycholoog kan helpen in hoe met de stemmen om te gaan. Was dat al geprobeerd?

De theorie is dat clozapine beter werkt dan andere antipsychotica – maar er is wel monitoring van bloed nodig i.v.m. mogelijke bijwerkingen. Mensen hebben ook de neiging om er heel dik van te worden.

Bij stemmen horen heeft clozapine niet een geweldige evidence-based van effectiveness, maar het is te proberen. Als het niet werkt kun je weer stoppen.

Dus het belangrijkste: als ze behandeling voorstellen met alleen clozapine, zonder stemmenhoordersgroep en zonder psychologische behandeling, dan lijkt me dat heel mager. De kans dat clozapine iets gaat doen is groter als er tegelijkertijd ook een andere benadering (groep of therapie) plaatsvindt.

Hope this helps….

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Jim van Os op 9 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

angst
Lorazepam
Medicatie
Naasten
Stemmen horen

Lees ook