Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Werkt nortriptyline ook in een lage dosis?

Vraag

Hallo Ralph,

Ik slik nu sinds een maand nortriptyline 25 mg, en het liefst wil ik hierop blijven. Maar ik weet niet of 25 mg zal werken bij depressie en angst. Mijn behandelaar wil dat ik het ophoog naar 50 mg. Maar ik weet van vroeger dat ik op een dosis van 50 mg last krijg van hoge hartslag waardoor ik me weer niet goed voel.

Zou een dosis van 25 mg ook kunnen werken of werkt het dan als placebo?
Of zou 35 mg een optie kunnen zijn?

Graag zou ik er meer over willen weten.

Alvast bedankt voor uw hulp!

Antwoord

Beste S.,

Iedereen reageert anders op medicatie. Of een lage dosis van een antidepressivum bij een bepaalde persoon effectief is, moet blijken. Er zijn mensen bij wie een lagere dan standaard dosis zeker effectief is, en dat is geen placebo-effect.

Meestal neem je 4 tot 6 weken om te beoordelen of er een effect zichtbaar wordt. Zo niet, dan ligt het voor de hand om de dosis geleidelijk wat te verhogen, eventueel tot er bijwerkingen optreden.

Nortriptyline is er in tabletten van 10 en 25 mg, dus 35 mg kun je zeker uitproberen. Doe dat in overleg met je psychiater en hou daarbij de termijnen van beoordeling in de gaten; niet te snel verhogen maar ook niet te lang doorgaan met een dosis die niet duidelijk effectief is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Medicatie

Lees ook