Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom is wiet gevaarlijk bij psychosegevoeligheid?

Vraag

Beste Jim van Os,

Op PsychoseNet lees ik dat wiet/hasj een psychose kan veroorzaken of uitlokken. Nou is mijn ervaring met wiet dat ik er erg rustig van word en ontspannen. Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat wiet een psychose kan veroorzaken omdat ik er zo rustig van word.

Waarom is THC zo gevaarlijk bij psychosegevoelige personen? En is één keer per week blowen wel veilig?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste R.,

Dank voor je bericht.

Het verband komt uit epidemiologisch onderzoek dat zich richt op de cumulatieve effecten over de tijd, niet de directe effecten van cannabis.

Wat we zien op populatieniveau is dat jongeren die cannabis gebruiken, vooral dagelijks gebruik van cannabis met een hoog THC-gehalte en een laag CBD-gehalte, en vooral gebruik dat chronisch is (jarenlang) het risico op een latere psychose zeer sterk doet toenemen.

Andere vormen van gebruik doen het risico op den duur ook toenemen, maar minder. Dus als je volwassen bent en één keer per week relatief zwakke cannabis gebruikt en je er niet direct paranoia van wordt of andere psychotische verschijnselen krijgt, is het risico laag. Het kan wel de antipsychotische medicatie tegenwerken – maar dat verschilt van persoon tot persoon.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 8 september 2022

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook