Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Mag ik zelf beslissen bij afbouwen of ik eventueel weer opbouw bij klachten?

Vraag

Dag Peter,

Ik ben nu 11 dagen bezig met afbouwen van mijn paroxetine met behulp van taperingstrips. Ik kwam van 20 mg en zit nu op 15 mg.

Stel, het lukt niet en alle klachten komen weer keihard terug, mag ik dan zelf besluiten dat ik weer naar 20 mg wil? Of zegt de huisarts dan, nee hoor dat kan niet? Sta ik dan in mijn recht als patiënt?

Bedankt alvast.

Antwoord

Beste afzender,

Het beste advies dat ik je kan geven is om het zelfmonitoringsformulier dat bij iedere taperingstrip zit iedere dag trouw in te vullen. Op die manier kun je zelf goed bijhouden hoe goed het afbouwen voor jou gaat. En je kunt dat dan ook aan je behandelaar laten zien. Zolang het afbouwen goed gaat is dit niet eens nodig en kun je met vertrouwen doorgaan met afbouwen.

Als je merkt dat je klachten begint te krijgen dan moet je gaan opletten en op tijd met je behandelaar gaan bespreken of het nodig is om je afbouwschema aan te passen om langzamer te kunnen gaan afbouwen. Of om te besluiten of je een tijdje op dezelfde dosis zal blijven door te stabiliseren met een stabilisatiestrip. Als het goed is moeten jullie hier dan samen uitkomen en hoef je niet bang te zijn dat je huisarts, die je dit antwoord kunt laten lezen, dan niet mee wil werken.

Maar ik hoop voor jou dat dit allemaal niet nodig zal zijn, en dat het afbouwen met behulp van taperingstrips tot het einde toe goed zal blijven gaan.

Overigens kan en mag een arts een patiënt niet dwingen om medicatie te gebruiken. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen, waarbij toestemming nodig is van een burgmeester of een rechter. Die situatie is naar ik aanneem op jou niet van toepassing. In de praktijk hoort het zo te zijn dat een arts een behandeling adviseert, bijvoorbeeld het voorschrijven van een medicijn in een bepaalde dosis, en dat jij vrij bent om dat advies op te volgen of niet. In de meeste gevallen is dat denk ik gelukkig ook wat er gebeurt.

Hieronder vind je een link naar een aantal tips voor afbouw van medicatie waarin wordt uitgelegd wat je zelf kunt doen om medicijnen zoals paroxetine zo verantwoord en veilig mogelijk te kunnen afbouwen. Je vindt daar ook informatie over afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips).

Ik hoop dat dit antwoord je helpt om je paroxetine zonder problemen af te kunnen bouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 10 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook