Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zijn er ontwenningsverschijnselen bij stoppen van antipsychotica?

Vraag

Wat zijn eigenlijk de ontwenningsverschijnselen bij het afbouwen van een antipsychotica zoals risperidon? Ik kan op het internet geen informatie daar over vinden.

Antwoord

Beste J,

Je stelt een interessante vraag en het kostte me even tijd om daarop een antwoord te vinden, nadat ook ik tevergeefs in de wetenschappelijke literatuur heb gezocht, en een superspecialist op het gebied van antipsychotica heb geraadpleegd. Er is haast niets over geschreven, en ik kan het ook niet uit eigen observatie berichten. In een overzichtsartikel uit 2006 werd geen duidelijk verschil gevonden in geleidelijk afbouwen tegenover abrupt stoppen. Toch is het common sense dat je elk medicijn het beste geleidelijk kunt afbouwen, dat geldt zeker voor benzodiazepinen (‘pammen’) en antidepressiva. Maar ik moet je een compleet antwoord dus schuldig blijven.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
ontwenningsverschijnselen

Lees ook