Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn mijn verbeeldingen een teken van een beginnende psychose?

Vraag

Ik heb de laatste week dingen meegemaakt die me angstig en bang maken. Ik heb het erg druk met stagewerk, school en mijn scriptie.  Ik maak me snel druk om dagelijkse dingen. Ik vraag veel van mezelf, want ik wil ook nog leuke dingen doen. Laatst lag ik in bed en zag ik lichtflitsen met mijn ogen dicht. Ik raakte hiervan in paniek. Verder voelde ik me na een lange run met obstakels, waar ik veel inspanning had geleverd, erg moe.  Toen ik die avond naar huis fietste, leek het net alsof er twee mensen in het donker fietsten.  Ik keek goed en toen zag ik dat dit niet zo was. Later zag ik een zwart poppetje achter een boom, waarvan ik even later ook besefte dat ik me dat inbeeldde. Ik ben hier ontzettend van geschrokken. Is dit een teken dat ik echt rustiger aan moet doen? Begint hier een psychose? Dat laatste maakt mij zo bang. Ik heb dit nooit eerder gehad.

Antwoord

Ik kan je gerust stellen: met psychose hebben je ervaringen niets te maken.

Wel met angst en gespannen zijn. Onder invloed van angst en onrust kun je allerlei verschijnselen krijgen die op zich onschuldig zijn, maar waar je van kunt schrikken omdat ze ongewoon zijn.

Dus niet schrikken van deze ervaringen – ze zijn op zich normaal!

Misschien ietsje rustiger aandoen – probeer aan te voelen waar je grenzen liggen en ga er niet over heen.

Heel belangrijk is goede structuur, voldoende slapen, weinig alcohol en geen drugs.

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook