Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke behandeling kan mijn zoon met psychosen helpen?

Vraag

Mijn zoon is bijna 30 en heeft sinds drie jaar last van psychosen.

In die drie jaar is er heel veel gebeurd waaronder verschillende opnamen en een suïcidepoging.

Sinds anderhalf jaar heeft hij ook last van stemmen. Ondertussen heeft hij een nieuwe woning waar hij ook hulp zou krijgen maar dit is nog steeds niet rond. En als hij weer wiet gaat gebruiken gaat het weer mis.

We proberen hem te steunen maar ik heb soms het idee dat het allemaal niet opschiet.

Waar doen wij nu goed aan?

Moet hij nu wel of geen medicijnen gebruiken, en bestaat schizofrenie nu wel of moeten we er anders naar kijken? Zijn diagnosen zijn bipolair en schizofrenie.

Tot nu toe blijven we in een cirkeltje ronddraaien met weinig vooruitgang.

Kunt u advies geven over een behandeling die effectief is?

Antwoord

Beste H.,

Wat bestaat is psychosegevoeligheid en hoe die zich uit is bij iedereen anders. Dat is waar je van uit moet gaan. In het filmpje 'DSM-diagnosen van psychose' leggen we het uit.

Praten in termen van 'die of die diagnose' helpt niet veel. Het zijn slechts labels die niet goed beschrijven wat iemand nodig heeft aan hulp. Het is daarom veel beter om te kijken welke zorgbehoeften er zijn en of daar iets aan wordt gedaan.

Bij psychosegevoeligheid zijn er vele zorgbehoeften. Er kunnen zorgbehoeften zijn met betrekking tot symptomen, die kunnen reageren op medicatie of psychotherapie. Maar er zijn ook belangrijke zorgbehoeften met betrekking tot sociale omstandigheden, aansluiting en verbinding, perspectief krijgen, wonen, iets te doen hebben, participatie en zelfzorg.

Wat vaak gebeurt bij psychosegevoeligheid is dat er weliswaar medicatie wordt gegeven, maar dat aan die andere zorgbehoeften (sociale omstandigheden, aansluiting en verbinding, perspectief krijgen, wonen, iets te doen hebben, participatie en zelfzorg) niet veel wordt gedaan. De persoon heeft daardoor de neiging om af te glijden in een perspectiefloos bestaan met demoralisatie.

Om iets aan deze zorgbehoeften te doen heb je typisch dingen nodig als revalidatie, IPS bij opleiding of werk, een herstelacademie en/of een herstelcoach, een stemmenhoordersgroep op de herstelacademie en dat soort dingen.

Omdat die in de ggz vaak moeilijk te krijgen zijn kun je proberen via een PGB zelf deze zorg te organiseren.

Hope this helps....

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Psychosegevoeligheid

Lees ook