Main content

Vraag

Mijn zoon is bijna 30 en heeft sinds drie jaar last van psychosen.

In die drie jaar is er heel veel gebeurd waaronder verschillende opnamen en een suïcidepoging.

Sinds anderhalf jaar heeft hij ook last van stemmen. Ondertussen heeft hij een nieuwe woning waar hij ook hulp zou krijgen maar dit is nog steeds niet rond. En als hij weer wiet gaat gebruiken gaat het weer mis.

We proberen hem te steunen maar ik heb soms het idee dat het allemaal niet opschiet.

Waar doen wij nu goed aan?

Moet hij nu wel of geen medicijnen gebruiken, en bestaat schizofrenie nu wel of moeten we er anders naar kijken? Zijn diagnosen zijn bipolair en schizofrenie.

Tot nu toe blijven we in een cirkeltje ronddraaien met weinig vooruitgang.

Kunt u advies geven over een behandeling die effectief is?

Antwoord

Beste H.,

Wat bestaat is psychosegevoeligheid en hoe die zich uit is bij iedereen anders. Dat is waar je van uit moet gaan. In het filmpje 'DSM-diagnosen van psychose' leggen we het uit.

Praten in termen van 'die of die diagnose' helpt niet veel. Het zijn slechts labels die niet goed beschrijven wat iemand nodig heeft aan hulp. Het is daarom veel beter om te kijken welke zorgbehoeften er zijn en of daar iets aan wordt gedaan.

Bij psychosegevoeligheid zijn er vele zorgbehoeften. Er kunnen zorgbehoeften zijn met betrekking tot symptomen, die kunnen reageren op medicatie of psychotherapie. Maar er zijn ook belangrijke zorgbehoeften met betrekking tot sociale omstandigheden, aansluiting en verbinding, perspectief krijgen, wonen, iets te doen hebben, participatie en zelfzorg.

Wat vaak gebeurt bij psychosegevoeligheid is dat er weliswaar medicatie wordt gegeven, maar dat aan die andere zorgbehoeften (sociale omstandigheden, aansluiting en verbinding, perspectief krijgen, wonen, iets te doen hebben, participatie en zelfzorg) niet veel wordt gedaan. De persoon heeft daardoor de neiging om af te glijden in een perspectiefloos bestaan met demoralisatie.

Om iets aan deze zorgbehoeften te doen heb je typisch dingen nodig als revalidatie, IPS bij opleiding of werk, een herstelacademie en/of een herstelcoach, een stemmenhoordersgroep op de herstelacademie en dat soort dingen.

Omdat die in de ggz vaak moeilijk te krijgen zijn kun je proberen via een PGB zelf deze zorg te organiseren.

Hope this helps....

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over herstel:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 mei 2022
  • Deel deze pagina: