Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tim Knoote is afgestudeerd gezondheidszorg technoloog. Bij Howie the Harp is hij opgeleid tot ervaringsdeskundige. Internationaal werkt hij als compagnon met Sean Blackwell. Als ervaringsdeskundige biedt hij perspectief omtrent het fenomeen ‘psychose’. Hoe filter je de zin uit de waanzin?

Hoe kan ik van de zorgmachtiging afkomen?

Vraag

Hoe kan ik van de zorgmachtiging afkomen?

En heb ik recht op het afbouwen van medicatie?

Dank je wel.

Antwoord

Beste L.,

Als de zorgmachtiging is afgegeven dan betekent dat, dat deze voor die periode geldt. En de zorg sneller kan schakelen wanneer zij, jij, of het systeem denkt dat het crisis is.

Ik zou je adviseren om open kaart te spelen en te kijken wat de ggz je kan bieden, maar ook om goed bij je eigen behoefte en gevoel te blijven. Aangezien je van rechts naar links geslingerd kan worden en er veel aanbod is, methodieken die de kern net niet aanraken of maar heel even. Het kan dus ook verwarrend zijn.

Alleen wanneer je je kan uiten naar de zorgverlening dan kunnen ze iets met je. Als je tot een passende samenwerking kan komen dan denk ik dat je zorgmachtiging eerder een formaliteit is en deze in principe niet meer nodig is. Als je met een duidelijk persoonlijk zorgplan komt kan dat ook nog wel eens helpen.
Al zou ik er (de zorgmachtiging) niet te veel waarde aan hechten, maar vooral jezelf de vraag stellen: hoe kan ik hier zo opbouwend mogelijk mee omgaan, met de situatie waarin ik nu zit?

Als je behoefte is om medicatie af te bouwen, dan dienen ze daar met zorg mee om te gaan. Niet radicaal, afhankelijk van hoelang je de medicatie geslikt hebt. Bijvoorbeeld afbouwen met behulp van taperingstrips. Hoe sneller je afbouwt des te groter de kans op terugkerende emoties en gedragingen. De pijn en de energie zit er alsnog, haal je de demping eraf dan komt deze vaak weer vrij. Zeker wanneer er weer iets levensontwrichtends gebeurt.

Uiteindelijk is de psychiater er om een passende dosis medicatie voor te schrijven, en is het aan jou om terug te geven wat het effect is. Om naar een situatie te gaan waarin je enigszins tot draaglijk/tevreden en opbouwend vaarwater kan komen.

Mocht je nog andere vraagstukken hebben dan hoor ik ze wel!

Veel kracht toegewenst.

Warme groet,

Tim Knoote

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tim Knoote op 1 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
zorgmachtiging

Lees ook